276146342 10158278811345876 1211011324397789087 n

Kultura

Istra je oduvijek bila inspiracija brojnim umjetnicima. Njezina bogata prošlost i naslijeđena baština zabilježene su kroz mnoga umjetnička djela, ali i njezin dah suvremenosti ne ostavlja ravnodušnima one koji su željni stvaranja. Nas to obvezuje na njegovanje i očuvanje svega onoga što nas čini drukčijima i prepoznatljivima. 

Ne čudi stoga što su najdugovječnije emisije na radiju upravo emisija o kulturi "Osjećanje vremena" i ona o očuvanju narodne baštine "Draga nam je Istra".

Emisija "Osjećanje vremena" slušateljima predstavlja gotovo sva značajnija kulturna zbivanja na našem području, projekte iz kulture, umjetnička djela poznatih i afirmiranih, kao i mladih autora  te same autore – književnike, glazbene i likovne umjetnike. S druge strane, očuvanje temeljnih vrijednosti kojima je Istra bogata, ponajprije jezične baštine – ono je na čemu se emisija izgrađuje. Pored razgovora s gostima te uz interpretacije književnih djela, u emisiji se mogu čuti i kritički osvrti i polemike kao i arhivske snimke naših povijesnih kulturnih ličnosti. 

Emisija "Osjećanje vremena" emitira se svakog četvrtka u 17:00 sati.

"Draga nam je Istra" je emisija kojom nastojimo putem našeg medija dati svoj doprinos očuvanju istarskih narodnih baštinjenih posebnosti, prije svega u zvukovnom segmentu, ali i u ostalim oblicima narodnog stvaralaštva. Tonski zapisi sa susreta svirača raznih istarskih tradicijskih glazbala, reportaže iz malih istarskih mjesta, zanimljivi sugovornici - čuvari narodne baštine, folklorna i kulturno-umjetnička društva, istarski glazbenici koji promiču tradiciju i stvaraju na temeljima narodne baštine, najave i osvrti na manifestacije koje se temelje na nekom obliku narodnog stvaralaštva i čuvaju ono iskonsko bogatstvo Istre, samo su dio bogatog repertoara emisije "Draga nam je Istra". Uz emisiju, i s tonskim zapisima zabilježenima za potrebe emisije, stvaramo i bogatu zavičajnu fonoteku te na taj način bilježimo i čuvamo od zaborava tradicionalne istarske napjeve i svirku. Uz ulogu njegovanja, čuvanja i promicanja postojeće baštine, želja nam je i educirati i poticati, prije svega mlade na čuvanje i njegovanje narodne baštine i narodnog stvaralaštva. Stoga je uredništvo emisije, zajedno s mladim žiteljima mjesta Pagubice, pokretač i suorganizator susreta mladih svirača istarske narodne i tradicijske glazbe pod nazivom "Supci pud mavricun" (Svirači ispod duge) koji se svake godine održava u istarskom selu Grimaldi. 

 

Emisija "Draga nam je Istra" emitira se nedjeljom u 09:00.

 

Osim u spomenutim emisijama, kultura je u programu Radio Istre zastupljena svakodnevno kroz informativni program, a posebni se i značajniji događaji iz kulture po potrebi najavljuju i u ostalim dijelovima programa.